ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

                                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World), που θέτει ως στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (ήτοι χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κτλ.), η Ελληνική Επιτροπή για το Πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου», που συστάθηκε και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, υπέβαλε, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, την υποψηφιότητα του «Παπύρου του Δερβενίου» για εγγραφή στο Σχετικό Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος. Ο Πάπυρος του Δερβενίου αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο αναγνώσιμο ‘βιβλίο’ της Ευρώπης. Χρονολογείται μεταξύ 340 και 320 π.Χ., ωστόσο το περιεχόμενό του φέρεται να αναπαράγει προγενέστερο κείμενο που ανάγεται μεταξύ 420 και 410 π.Χ.. Το εύρημα είναι κομβικής σημασίας για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και φιλοσοφίας, καθώς αποδεικνύει την πρώιμη χρονολόγηση των Ορφικών ποιημάτων και προσφέρει μια ιδιαίτερη εκδοχή της Προσωκρατικής φυσικής. Αποτελεί επίσης παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα, καθώς αντανακλά οικουμενικές αξίες και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πανανθρώπινα και διαχρονικά ερωτήματα που σχετίζονται την ερμηνεία του κόσμου, τη μεταθανάτια ζωή και τη συγκρότηση ευνομούμενων κοινωνιών.

Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Επιτροπή συνεργάστηκε με τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Πολυξένη-Αδάμ Βελένη, καθώς ο Πάπυρος φυλάσσεται και εκτίθεται στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου “Ο Χρυσός των Μακεδόνων”. Η πρόταση διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα της UNESCO από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Tην υποψηφιότητα στήριξαν τρεις παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας Πανεπιστημιακοί Καθηγητές από το χώρο των Κλασσικών Σπουδών: ο Καθηγητής Franco Montanari από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, ο Καθ. Gregory Nagy, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και ο Καθ. Richard Hunter από το Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι οποίοι εξήραν την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα και την απαράμιλλη αξία του Παπύρου του Δερβενίου. Η πρόταση στηρίχθηκε επίσης από τις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τις Έδρες UNESCO της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών της πόλης.

Η Ελληνική Επιτροπή για το Πρόγραμμα “Μνήμη του Κόσμου” συστάθηκε και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με στόχο την κατάρτιση Εθνικού Καταλόγου Τεκμηριωμένης Κληρονομιάς, την εδραίωση της συνεργασίας με τους εθνικούς και διεθνείς μετόχους στο εν λόγω πεδίο και την υποβολή υποψηφιοτήτων προς τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO. Πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής είναι ο ε.τ. Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, και μεταξύ των Μελών της συγκαταλέγονται εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές.