Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova

bokova tzitzikwsta

Αριστερά η κα. Irina Bokova, δεξιά η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και στο κέντρο ο Πρόεδρος της 37ης Γενικής Διάσκεψης, κος Hao Ping, Πρόεδρος της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και Υφυπουργός Παιδείας της Κίνας

 

Τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντού της UNESCO ανέλαβε το 2009 η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας στην UNESCO, κα. Irina Bokova, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή την ανώτατη θέση στον Διεθνή Οργανισμό.

Η κα. Irina Bokova, ως διπλωμάτης και πολιτικός επιστήμων από το Moscow State Institute of International Relations, το Πανεπιστήμιο του Maryland και το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard, έχει χειριστεί πολλά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Η ίδια ήταν, επίσης, υπεύθυνη για τα πολιτικά και νομικά ζητήματα στη Μόνιμη Αποστολή της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από το 1995 έως το 1997, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και Συντονίστρια των σχέσεων Βουλγαρίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Πρέσβυς της Βουλγαρίας (2005-2009) στη Γαλλία, το Μονακό και την UNESCO.

Ως ενεργό μέλος πολλών διεθνών δικτύων και ως επικεφαλής και ιδρυτικό μέλος του European Policy Forum, η κα. Irina Bokova έχει εργαστεί για τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για την προώθηση των αξιών του διαλόγου, της ποικιλομορφίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.