Επιτροπές

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, λειτουργούν 6 επιστημονικές Επιτροπές, οι οποίες αντιστοιχούν στα Διεθνή Προγράμματα της UNESCO, και η Επιτροπή Νέων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO:

1) Επιτροπή για το Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου», με επικεφαλής το Διευθυντή ε.τ. της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθηγητή κο Παναγιώτη Νικολόπουλο και μέλη, αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές. Στόχος της Επιτροπής, που συνέρχεται ανά τακτά διαστήματα, είναι η προώθηση της προστασίας της τεκμηριωμένης κληρονομιάς (ήτοι χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών), η κατάρτιση Εθνικού Καταλόγου και η υποβολή προτάσεων προς τη Διεθνή Επιτροπή της UNESCO. Η «Μνήμη του Κόσμου» είναι η καταγεγραμμένη και συλλογική Μνήμη των λαών του Κόσμου, που βρίσκεται στις βιβλιοθήκες, τις αρχειοθήκες, τα μουσεία και σε τόπους συντήρησης διασκορπισμένους ανά την υδρόγειο. Η Ελληνική Επιτροπή για το Πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» πρότεινε την εγγραφή της αυτόγραφης παρτιτούρας του Ολυμπιακού Ύμνου του Σπύρου Σαμάρα, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, στο Διεθνή Κατάλογο της Μνήμης του Κόσμου (UNESCO International Memory of the World Register). Κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την υποψηφιότητα στήριξε με επιστολή του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Jacques Rogge. Επιπλέον, η ελληνική Επιτροπή «Μνήμη του Κόσμου» έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα:
–στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για το Πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» (Βαρσοβία, Μάιος 2011).
–στο Διεθνές Συνέδριο «Μνήμη του Κόσμου στην ψηφιακή εποχή: Ψηφιοποίηση και Συντήρηση» (Βανκούβερ, Σεπτέμβριος 2012).

2) Επιτροπή για το «Διεθνές Έτος της UNESCO για τον Πλανήτη Γη», με επικεφαλής τον καθηγητή κο Νικόλαο Ζούρο και μέλη, αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές. Η εν λόγω Επιτροπή, που ιδρύθηκε επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης της διετίας 2007-2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την UNESCO και τη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών, ως Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη, στοχεύει στην αξιοποίηση των γεωεπιστημών για την προώθηση της δημιουργίας κοινωνιών με περισσότερη ασφάλεια, υγεία και ευημερία, γεγονός που εκφράζεται μέσα από τον δεύτερο τίτλο του Έτους, «Γεωεπιστήμες για την Κοινωνία». Η κύρια επιδίωξη του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης των γεωλόγων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση των μεγάλων παγκοσμίων προβλημάτων που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις), αλλά και να οικοδομηθεί σε πιο σταθερά θεμέλια ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τις κοινωνίες τους. Η Επιτροπή στο πλαίσιο του «Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη», σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διοργάνωσε πληθώρα δράσεων μεταξύ των οποίων: εκδηλώσεις για τον εορτασμό του εν λόγω Έτους στις περιοχές των δύο Ελληνικών Γεωπάρκων (Μάιος – Ιούνιος 2009), κύκλος εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2009» (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009), καθώς και Συνέδριο της UNESCO με θέμα «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και Τοπική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία (Νοέμβριος 2009), με τη συμμετοχή του Προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή κ. Νικολάου Ζούρου, ως προσκεκλημένου εισηγητή.

3) Επιτροπή για τον Σχεδιασμό Συστήματος Προειδοποίησης & Πρόληψης Παλιρροϊκών Κυμάτων καθώς και για τον Προσδιορισμό Γεωγραφικών Σημείων Ελέγχου (TSUNAMI), με επικεφαλής τον καθηγητή κο Κωνσταντίνο Συνολάκη και μέλη, αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές. Στόχος των Εθνικών Επιτροπών Τsunami είναι η εκπροσώπηση των χωρών στις συναντήσεις στο πλαίσιο του NEAMTWS της IOC-UNESCO, η επεξεργασία των θεμάτων που απασχολούν το Διεθνές Πρόγραμμα της UNESCO για το Τσουνάμι, ήτοι η αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από Τσουνάμι, η εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για Τσουνάμι, καθώς και η εκπαίδευση της Κοινωνίας των Πολιτών για την αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου. Το έργο και τα συμπεράσματα των Εθνικών Επιτροπών Τσουνάμι συμβάλλουν στην αποστολή του Διεθνούς Προγράμματος Τσουνάμι, που θέτει ως στόχο τον περιορισμό της απώλειας ανθρώπινων ζωών και μέσων βιοπορισμού που αποτελούν συνέπεια της φυσικής καταστροφής. Στην εν λόγω Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ, εκπροσωπούμενου από τον Πρόεδρο Δρ. Μελή, όσο και της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής (IOC) , εκπροσωπούμενης από τον Δρ. Αριστομένη Καραγεώργη, Focal Point IOC. Κύριος στόχος της Εθνικής Επιτροπής, κατά την ίδρυσή της, ήταν η προετοιμασία για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) στην χώρα μας, το οποίο και επετεύχθη με το Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010). Το ΕΚΠΤ δημιουργήθηκε προσηρτημένο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και, από τον Αύγουστο του 2012, είναι πλέον υπό επιχειρησιακή λειτουργία και αναπτύσσεται συνεχώς, πάντα βελτιούμενο στο πλαίσιο NEAMTWS της IOC-UNESCO. To ΕΚΠΤ είναι ένα από τα τρία Κέντρα που βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακή λειτουργία στη Μεσόγειο (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία). Λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας και καλής λειτουργίας στο πλαίσιο NEAMTWS/IOC-UNESCO μαζί με άλλα δύο κέντρα (Πορτογαλία, Ιταλία), τα οποία βρίσκονται σε στάδιο δημιουργίας και δοκιμαστικής λειτουργίας. Μετά και αυτό το επίτευγμα, η Εθνική Επιτροπή βασίζεται στην τακτική και ολοκληρωμένη ενημέρωση, που παρέχει το ΕΚΠΤ, κατά τη συμμετοχή εκπροσώπων του σε συναντήσεις που γίνονται στο πλαίσιο NEAMTWS/IOC-UNESCO.

4) Επιτροπή για το Πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ), με επικεφαλής τον καθηγητή κο Μιχάλη Σκούλλο και μέλη, αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές. Η εν λόγω Επιτροπή εργάζεται συστηματικά για την προώθηση του διεπιστημονικού προγράμματος της UNESCO, την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), τη διάχυση των επιστημονικών πορισμάτων και την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών σε θέματα, που αφορούν στην κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση των οικοσυστημάτων (ορεινών, θαλάσσιων, αγροτικών και αστικών), τη βιοποικιλότητα και την αειφορία. Το εν λόγω Πρόγραμμα αξιοποιεί το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων της βιόσφαιρας, ως όχημα διάχυσης της γνώσης, της έρευνας, του ελέγχου, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει διοργανώσει σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πληθώρα Συνεδρίων, Ημερίδων και Δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης έχει εκπροσωπήσει την Επιτροπή στα Όργανα της UNESCO και σε Διεθνή Συνέδρια που αφορούν στο Πρόγραμμα ΜΑΒ (ΕuroMab: 2009 Σλοβακία, 2011 Σουηδία, 2013 Καναδάς). Επίσης, λόγω αρμοδιότητας σε θέματα Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχει ανταποκριθεί στις Έρευνες και Εκθέσεις Αξιολόγησης που συντάσσει η UNESCO, μέσω της συμπλήρωσης πληθώρας ερωτηματολογίων και Εθνικών Εκθέσεων (Ερωτηματολόγιο “Education for Sustainable Development after 2014”, Tελική Έκθεση “UN Decade of ESD”, “Consultation on the next Medium­Term Strategy for 2014­2021”). Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής MAB εργάστηκαν για τη σύνταξη της Περιοδικής Έκθεσης για την προστατευόμενη περιοχή της Σαμαριάς, τη διαμόρφωση της πρότασης για την ένταξη της Σαμοθράκης στις προστατευόμενες περιοχές του Διεθνούς Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO, καθώς και για την επανυποβολή του εν λόγω φακέλου με τροποποιήσεις το 2013. Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής MAB, καθηγητής κος Μιχάλης Σκούλλος, ηγήθηκε της συγγραφικής ομάδας της έκδοσης της UNESCO “Education for Sustainable Development in Biosphere Reserves and other Designated Areas: A resource Book for Educators in SE Europe and the Mediterranean”(2013). Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο 300 σελίδων, αποτέλεσμα της δουλειάς μιας μεγάλης αριθμητικά ερευνητικής ομάδας, με στόχο την προώθηση της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τη διατήρηση και προστασία των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και την προώθηση του Προγράμματος της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».

5) Υδρολογική Επιτροπή, με επικεφαλής τους καθηγητές κο Ευάγγελο Μπαλτά και κο Ιάκωβο Γκανούλη και μέλη, αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές. Στόχος της Επιτροπής είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Υδρολογικό Πρόγραμμα της UNESCO (IHP) που επικεντρώνεται στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της γνώσης του υδάτινου κύκλου. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εκπροσωπήσει την Eλλάδα στα Όργανα της UNESCO και έχει διοργανώσει πληθώρα Συνεδρίων, Ημερίδων και Δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, με έμφαση στα θέματα Υδάτων, μεταξύ των οποίων:
–Ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Απαντώ στην πρόκληση για τη Γη», με θέμα «Το Νερό: Κοινωνικό Αγαθό ή Εμπορεύσιμο Προϊόν;». Διοργάνωση: Υδρολογική Επιτροπή, Έδρα της UNESCO για τη Διαχείριση των Υδάτων ΑΠΘ, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ (Μάρτιος 2009)
–UNESCO-IHP 2nd Expert Meeting on “Assessment of risk and uncertainties related to Coastal Aquifers Management in the Mediterranean” (Οκτώβριος 2012, Αντάλια, Τουρκία)
— Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη αποδοτικών περιφερειακών συμφωνιών  ειρήνης και συνεργασίας  στη διαχείριση διασυνοριακών επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων», κατόπιν ανάθεσης της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για τη Διαχείριση των Υδάτων ΑΠΘ

6) Επιτροπή για το Πρόγραμμα της UNESCO «Κοινωνικός Μετασχηματισμός» (MOST), με επικεφαλής τον κο Αλέξανδρο Ζαβό, τ. επικεφαλής του ΙΜΕΠΟ. Η Ελληνική Επιτροπή για τον «Κοινωνικό Μετασχηματισμό» συστάθηκε το 2010, σε συνέχεια της εκλογής της Ελλάδας, το 2009, στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο του Προγράμματος MOST της UNESCO. H χώρα εξελέγη στο εν λόγω Συμβούλιο μέσω της υποψηφιότητας της Προέδρου της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO, κας Αικατερίνης Τζιτζικώστα, κατόπιν πρότασής της από τον Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή της UNESCO, κο Hans d’Orville. Στόχος του Προγράμματος MOST είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ της πολιτικής και της έρευνας και η προώθηση της χάραξης πολιτικής, βασισμένης σε επιστημονικά πορίσματα, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

7) Επιτροπή Νέων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με επικεφαλής το κο Γεώργιο Φουσιάνη, νομικό, ο οποίος χρημάτισε ασκούμενος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, στο πλαίσιο της απόφασης του 6ου Φόρουμ Νέων, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009, στην Έδρα της UNESCO στο Παρίσι και, κατόπιν Οδηγίας της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει την Επιτροπή Νέων της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO. Στόχος της Επιτροπής Νέων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων, στους τομείς της Εκπαίδευσης, των Επιστημών, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας, που αποτελούν τους βασικούς άξονες δράσης του Διεθνούς Οργανισμού. Ιδιαίτερη τιμή για την Επιτροπή Νέων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO αποτέλεσε η αποδοχή εκ μέρους του διεθνούς φήμης τενόρου, κου Μάριου Φραγκούλη, να αναγορευθεί Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Επιτροπής. Η Επιτροπή Νέων έχει διοργανώσει σειρά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων, μεταξύ άλλων:
–Ημερίδα με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις: ο ρόλος των Νέων στην προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ειρήνης», με κεντρικούς ομιλητές την κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και Πρόεδρο των World Centers of Compassion for Children International, κα Betty Williams, την Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου, κα Ισμήνη Κριάρη – Κατράνη και τον διεθνούς φήμης τενόρο, κο Μάριο Φραγκούλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Απρίλιος 2012)
–Ημερίδα με τίτλο: «Αλλάζω τη χώρα, δεν αλλάζω χώρα», στο πλαίσιο του Μoney Show (Ξενοδοχείο Hilton, Δεκέμβριος 2011)
–Εικαστική Έκθεση με θέμα «Νέοι Καλλιτέχνες σε…κρίση», (Kourd Gallery, Λυκαβηττός, Νοέμβριος 2011)
–Θεατρική παράσταση «Όνειρο θερινής νυκτός», από τη Θεατρική Ομάδα: M.K.O. “4 Frontal” και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Διοργάνωση: Επιτροπή Νέων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (Aπρίλιος 2013, aμφιθέατρο Belvedere, αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού)
–Εικαστικές Εκθέσεις στο πλαίσιο του 12ου και 13ου Συμποσίου Συνεργαζομένων Σχολείων UNESCO Αττικής, με θέματα «Ο Μετασχηματισμός του Κόσμου: Συνέπειες και Ευθύνη» και «Πολίτες της Ευρώπης-Πολίτες του Κόσμου».
Η Επιτροπή Νέων της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO αριθμεί σήμερα 100 μέλη από όλη την Ελλάδα και η Ολομέλειά της έχει συνεδριάσει 2 φορές, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.