Επετειακά Έτη

Η UNESCO κάθε χρόνο τιμά προσωπικότητες και εορτάζει γεγονότα, που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας. Συμμετέχει στις ημέρες μνήμης ιστορικών γεγονότων που εορτάζονται από τα κράτη μέλη και στις επετείους που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες, με σκοπό να τους προσδώσει μια οικουμενική διάσταση και σημασία. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO υπέβαλε το 2011 φάκελο στον Διεθνή Οργανισμό, προκειμένου να εντάξει A)την επέτειο της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από το θάνατο του Έλληνα ιατρού, βιολόγου και ερευνητή, Γεωργίου Παπανικολάου (13 Μαΐου 1883 – 19 Φεβρουαρίου 1962) στον κατάλογο των “Επετείων 2012” και B)την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (29 Απριλίου 1863 – 29 Απριλίου 1933) στον κατάλογο των “Επετείων -2013”. Οι προτάσεις αυτές ενεκρίθησαν κατά τη 36η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού.

Τέλος, κατόπιν πρότασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, o Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και την Επικοινωνία αποφάσισε να συνδέσει το όνομα του με την επέτειο της συμπλήρωσης των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Επετειακά Έτη της UNESCO: http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/anniversaries-celebrated-by-member-states/2014/