2012 | ΓΕΩΡ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η ΕΡΤ συμμετείχε με δύο ντοκιμαντέρ στο Επετειακό Έτος Γεωργίου Παπανικολάου, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα γιατρού. Τα επεισόδια «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου– ΠΑΠ ΤΕΣΤ» και «Γεώργιος Παπανικολάου, μια ζωή αφιερωμένη στον άνθρωπο», από τις σειρές ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» αντίστοιχα, προβάλλονταν μέσω του διαδικτυακού τόπου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, και προωθήθηκαν στους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους της UNESCO και στις Εθνικές Επιτροπές των κρατών-μελών της.

Επίσης, η ΕΕΕ για την UNESCO διοργάνωσε σημαντικές επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με στόχο την προβολή του έργου του Γ. Παπανικολάου.

Επιπροσθέτως, συνδιοργάνωσε με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, την Ιατρική Σχολή και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Κυμαίου επιστήμονα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι από Νοσοκομεία, Αντικαρκινικές Ενώσεις, Συλλόγους και ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής προσφοράς. Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Νικόλαου Χρυσοχόου και τη συνοδεία στο πιάνο της Βιολέττας Ερμείδου.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή έθεσε υπό την αιγίδα της την εκδήλωση της Έδρας UNESCO Εφηβικής Ιατρικής και Υγείας, που έλαβε χώρα στις14 Δεκεμβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου, με αφορμή τον εορτασμό του Επετειακού Έτους Παπανικολάου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να υπογραμμίσει τη σημασία της προληπτικής ιατρικής για την υγεία των γυναικών.