Φυσικές Επιστήμες

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας-Έκδοση Αναμνηστικού Νομίσματος

Τα Ηνωμένα Έθνη και η UNESCO ανακήρυξαν το έτος 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τη σημασία της βιοποικιλότητας για την ευζωία, την ανάσχεση των σύγχρονων πρακτικών που οδηγούν στη μείωσή της και στην ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που συνέβαλαν στη διατήρησή της. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Οργανισμού και, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέλαβε την πρωτοβουλία έκδοσης ασημένιου αναμνηστικού νομίσματος, αφιερωμένου στο Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας της UNESCO-2010. Το εν λόγω νόμισμα εστάλη τόσο στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO όσο και σε διακεκριμένα στελέχη του Οργανισμού και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, καταδεικνύοντας τη σημασία που προσδίδει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για τη Βιοηθική

Μεγάλη εθνική επιτυχία αποτελεί το γεγονός ότι η Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. για την UNESCO, κυρία Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη, εξελέγη κατά την 35η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τη Βιοηθική και, έκτοτε, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της εν λόγω Επιτροπής.

Πρόγραμμα της UNESCO για τα Γεωπάρκα

Η UNESCO, το 1999, θεσμοθέτησε το Πρόγραμμα Παγκοσμίων Γεωπάρκων. Έκτοτε, υποστηρίζει όλες τις εθνικές πρωτοβουλίες στο εν λόγω θέμα, οι οποίες συντονίζονται από ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωπάρκων, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στήριξε την ίδρυση και συνεργάζεται με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Τα ελληνικά Γεωπάρκα είναι : 1)το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου (ημερομηνία ένταξης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων το 2000 και στο Παγκόσμιο το 2004) και, στη συνέχεια (2012), ολόκληρο το νησί της Λέσβου, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς υπήρξε το πρώτο νησί σε ευρωπαϊκό έδαφος που εντάχθηκε στο σύνολό του στο Δίκτυο, 2) το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη (ημερομηνία ένταξης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων το 2001 και στο Παγκόσμιο το 2004), 3) Χελμός-Βουραϊκός (ημερομηνία ένταξης στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2009) και 4) Βίκος-Αώος (ημερομηνία ένταξης στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2010).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι δράσεις:
–3ο Διεθνές Μεταπτυχιακό Σχολείο με θέμα «Διατήρηση της Φύσης – Γεωλογικά Μνημεία: Σχέδια Διαχείρισης Γεωπάρκων και Προγράμματα Δράσης Αειφόρου Τουρισμού» με συμμετοχή 29 ατόμων από 13 χώρες. Διοργάνωση: Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO (29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2009)
–Εκδηλώσεις με θέμα «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων» στις περιοχές των τριών ελληνικών Γεωπάρκων (22 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2010)
–9o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων με τίτλο “Learning from the Past – Building a Sustainable Future”, υπό την αιγίδα της UNESCO, Λέσβος. Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους, με συμμετοχή 336 ατόμων από 41 χώρες (1-5 Οκτωβρίου 2010)
–7η Σύνοδος του 11μελούς Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Διοργάνωση: Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους (3 Οκτωβρίου 2010)
–4ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων, με τίτλο «Αξιολόγηση της διαχείρισης της φυσικής κληρονομιάς», με τη συμμετοχή 28 ατόμων από 14 χώρες, Διοργάνωση: Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους (1 – 6 Οκτωβρίου 2010)
–Εκδηλώσεις με θέμα «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων» στις περιοχές των τεσσάρων ελληνικών Γεωπάρκων (9 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2011)
–Παρουσίαση των Ελληνικών Γεωπάρκων στην έκθεση “Open UNESCO” (Παρίσι, 25 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2011)
–Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο των Ελληνικών Γεωπάρκων στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο (7-10 Μαρτίου 2012)
–Διοργάνωση εκδηλώσεων, με θέμα «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων», στις περιοχές των τεσσάρων Ελληνικών Γεωπάρκων (5 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2012)
— 5ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων με τίτλο «Γεωπάρκα: Προστασία της φυσικής κληρονομιάς, διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, βιώσιμος τουρισμός και τοπική ανάπτυξη» με τη συμμετοχή 15 ατόμων από 8 χώρες (3 – 14 Σεπτεμβρίου 2012)
–Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο με θέμα «Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών στην αντιμετώπιση σεισμικού ή ηφαιστειακού κινδύνου» Αμφιθέατρο Κρανιδιώτης, Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του P. Mc Keever, Chief of Earth Observatory Session, Division of Ecological and Earth Sciences, UNESCO, και επιστημόνων από 4 μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Ελλάδα) (25 Ιανουαρίου 2013)
–Συμμετοχή με ειδικό περίπτερο των Ελληνικών Γεωπάρκων στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο (6-10 Μαρτίου 2013)
–Συμμετοχή στην ενημερωτική Συνάντηση Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet) Περιφέρειας Αττικής που οργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Παιδείας στην Αθήνα (5 Απριλίου 2013)
–Σεμινάριο επιμόρφωσης με αντικείμενο «Γεωπάρκο Λέσβου & Τουριστική Ανάπτυξη» (11 – 12 Μαΐου 2013)
–Εκδηλώσεις με θέμα «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων» στις περιοχές των τεσσάρων ελληνικών Γεωπάρκων (18 Μαΐου – 9 Ιουνίου 2013)
–6ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων με τίτλο: “Earth Heritage Site Assessment-Geoparks management and Geotourism development” με τη συμμετοχή 25 ατόμων από 13 χώρες (25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2013)

Συνεργασία Ελλάδας με Διακυβερνητική Επιτροπή Ωκεανογραφίας (IOC)

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή Ωκεανογραφίας (Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC-UNESCO), στην οποία συμμετέχει από το 1962. Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του IOC, σε επίπεδο Γενικών Συνελεύσεων (IOC General Assembly) που γίνονται κάθε έτος, καθώς και στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Executive Council), το οποίο συνεδριάζει κάθε 2 έτη. Η Ελλάδα διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου από το 2009 έως το 2011 και επανεξελέγη για τα έτη 2013-2015, τον Ιούλιο του 2013. Στο πλαίσιο των δράσεων του IOC, το ΕΛΚΕΘΕ συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή IFAG (Intersessional Financial Advisory Group), η οποία συνέταξε το οικονομικό πλάνο IOC DRAFT MEDIUM-TERM STRATEGY FOR 2014–2021. Επίσης, συμμετέχει σε μια σειρά προγραμμάτων του IOC, με σημαντική δράση και διακρίσεις, όπως το Intergovernmental Panel on Harmful Algal Blooms (IPHAB-X), που ασχολείται με θέματα τοξικού φυτοπλαγκτού και το International Oceanographic Data and Information Exchange (IODE), που ασχολείται με θέματα διαχείρισης ωκεανογραφικών δεδομένων. Ο εθνικός συντονιστής της Ελλάδας για θέματα Ωκεανογραφίας είναι ο Δρ. Αριστομένης Καραγεώργης, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πληθώρα διεθνών συναντήσεων.

Δημιουργία Κέντρου UNESCO Κατηγορίας ΙΙ για τα Ύδατα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, σε συνεργασία με το γραφείο του Πρυτάνεως του ΑΠΘ, κου Ιωάννη Μυλόπουλου, και με την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας, κας Ελπίδας Κολοκυθά, έχει κατατεθεί, στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Βοkova, επίσημος φάκελος για την αναγνώριση του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ, ως Κέντρου Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO. Ο φάκελος για την ίδρυση Κέντρου Κατηγορίας ΙΙ της UNESCO για θέματα Υδάτων, περιλαμβάνει υποστηρικτική επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας και αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τους στόχους, τις πηγές χρηματοδότησης, που θα αναλάβει εξολοκλήρου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την αιτιολόγηση της αναγκαιότητας λειτουργίας του Κέντρου, καθώς και την ανάλυση της συμβατότητάς του με τα Προγράμματα και τις Προτεραιότητες της UNESCO. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και της υποστήριξης της εν λόγω πρότασης έχουν προηγηθεί συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με τον κύριο Philippe Pypaert, Programme Specialist της Διεύθυνσης Επιστημών του Γραφείου Βενετίας της UNESCO παρουσία του Πρυτάνεως του ΑΠΘ, κου Ιωάννη Μυλόπουλου (Σεπτέμβριος 2012) αλλά και στο Παρίσι με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για θέματα Φυσικών Επιστημών, κυρία Gretchen Kalonji, παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO, Πρέσβεως κου Θεόδωρου Πασσά, του Υφυπουργού Παιδείας, κου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και του Πρυτάνεως του ΑΠΘ, κου Ιωάννη Μυλόπουλου (Οκτώβριος 2012). Η πρόταση του ΑΠΘ παρουσιάζει ισχυρά πλεονεκτήματα λόγω του μεγέθους και της σημασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι το Κέντρο έχει ήδη συσταθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Πρόκειται για μία κίνηση εξωστρέφειας, η οποία θα βελτιώσει διεθνώς την αναγνωρισιμότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντάς την σε κέντρο αναφοράς στο πεδίο του Νερού και προάγοντας την έρευνα σε θέματα υδάτων, που αποτελούν Προτεραιότητα της UNESCO.

Περιβαλλοντικό Οδοιπορικό “Green Project”

H Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το 2010, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, έθεσε υπό την αιγίδα της, το Οδοιπορικό: «Green Project στην Αφρική: Αθήνα – Κέιπ Τάουν, από τους Δρόμους του Νερού στους Δρόμους της Ενέργειας», που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Green Project. Στόχος του εν λόγω οδοιπορικού ήταν η ανάδειξη της σημασίας της τοπικής παραδοσιακής ενεργειακής παιδείας και των σύγχρονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της βέλτιστης διαχείρισης του νερού. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συμμετείχε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα το Μάιο του 2011, στην οποία παρουσιάστηκε το Οδοιπορικό και τα αποτελέσματά του. Το 2012, η Ε.Ε.Ε. για την UNESCO στήριξε και πάλι την πρωτοβουλία της οργάνωσης Green Project, της οποίας το οδοιπορικό αφορούσε αυτήν τη φορά στην Ευρώπη, με τίτλο «Green Project: Αθήνα- Βόρειο Ακρωτήριο, στον ενεργειακό άξονα βορρά-νότου».

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διοργάνωσε Ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (Iούνιος 2013, Αμφιθέατρο «Κρανιδιώτης», Υπουργείο Εξωτερικών). Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών Επιτροπών των Διεθνών Προγραμμάτων της UNESCO για τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς και διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές, με στόχο να φωτίσουν τη σύνδεση του περιβάλλοντος με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, καθώς επίσης να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα του 3ου Πράσινου Φωτογραφικού Οδοιπορικού «Green Project στην Ευρώπη: Αθήνα-Βόρειο Ακρωτήριο» .

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, κας Άννας Διαμαντοπούλου, συστάθηκε Επιτροπή για την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στην εν λόγω Επιτροπή εκλήθη να συμμετάσχει η Ε. Ε. Ε. για την UNESCO, εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, προκειμένου να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής για τις πρωτοβουλίες, τις προτεραιότητες και τα Προγράμματα της UNESCO ως προς την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη.